Dieta warzywno-owocowa do 800 kcal
Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej:
- w celach profilaktycznych
- zaburzenia czynnościowe (zgaga, nerwica, zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego)
- zaburzenia metabolizmu (ciśnienie, cukrzyca na lekach, wysoki cholesterol, miażdżyca serca i naczyń, skaza moczowa, kamica nerkowa zakrzepy)
- choroby zwyrodnieniowe (zwyrodnienie stawów, łuszczyca, otłuszczenie wątroby, wrzody żołądka, paradontoza, zaćma, nieżyt jelit)
- defekty odporności immunologicznej (astma, nawracające infekcje, przewlekłe zapalenie wątroby, reumatoidalne zapalenia stawów)
Przeciwwskazania do stosowania diety warzywno-owocowej:
- zaawansowane choroby nowotworowe
- zaawansowana niewydolność nerek, serca, wątroby,trzustki
- stany po przeszczepach narządów
- stany bezpośrednio przed i pooperacyjne
- cukrzyca na insulinie (typ I)
- nadczynność tarczycy
- depresja
- niedoczynność nadnerczy
- ostra porfiria
- okres ciąży i karmienia
- dzieci
Dobrodziejstwa stosowania diety warzywno-owocowej:
- obniżenie cholesterolu i poziomu OB
- zmniejszenie poziomu toksyn i wolnych rodników w organizmie
- poprawienie ukrwienia organizmu
- złagodzenie objawów wielu chorób
- zmniejszenie wagi ciała
Osoby przyjmujące leki powinny skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym w sprawie redukcji, czy odstawienia dotychczasowych leków.
Przykładowy jadłospis diety warzywno-owocowej:
Śniadanie:
- sok z marchwi
- zakwas buraczany na ciepło
- pół grejpfruta
- pierwsza surówka: sałata lodowa, pomidor, rzodkiewka, cebula, zielona pietruszka
- druga surówka: kapusta czerwona, jabłko, chrzan, szczypiorek
- gotowany brokuł przyprawiony koperkiem i oregano
Obiad:
- szaszłyk owocowy
- pierwsza surówka: kalarepa, marchew, jabłko, rukola, sok z cytryny
- druga surówka: kiszony ogórek, pomidor, papryka zielona, zielona pietruszka
- gołąbki warzywne z kapusty włoskiej, sos pomidorowy
- kapuśniak z kapusty kiszonej
- kompot z jabłek i suszonych śliwek lub herbata owocowa
Kolacja:
- sok wielowarzywny
- pierwsza surówka: cukinia z czosnkiem, ocet jabłkowy, szczypiorek
- druga surówka: sałata masłowa, papryka czerwona, cebula biała, koperek
- mus z jabłek i suszonych moreli