Dieta warzywno-owocowa

Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej:

  • w celach profilaktycznych
  • zaburzenia czynnościowe (zgaga, nerwica, zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego)
  • zaburzenia metabolizmu (ciśnienie, cukrzyca na lekach, wysoki cholesterol, miażdżyca serca i naczyń, skaza moczowa, kamica nerkowa zakrzepy)
  • choroby zwyrodnieniowe (zwyrodnienie stawów, łuszczyca, otłuszczenie wątroby, wrzody żołądka, paradontoza, zaćma, nieżyt jelit)
  • defekty odporności immunologicznej (astma, nawracające infekcje, przewlekłe zapalenie wątroby, reumatoidalne zapalenia stawów)

Przeciwwskazania do stosowania diety warzywno-owocowej:

  • zaawansowane choroby nowotworowe
  • zaawansowana niewydolność nerek, serca, wątroby,trzustki
  • stany po przeszczepach narządów
  • stany bezpośrednio przed i pooperacyjne
  • cukrzyca na insulinie (typ I)
  • nadczynność tarczycy
  • depresja
  • niedoczynność nadnerczy
  • ostra porfiria
  • okres ciąży i karmienia
  • dzieci

Dobrodziejstwa stosowania diety warzywno-owocowej:

  • obniżenie cholesterolu i poziomu OB
  • zmniejszenie poziomu toksyn i wolnych rodników w organizmie
  • poprawienie ukrwienia organizmu
  • złagodzenie  objawów wielu chorób
  • zmniejszenie wagi ciała

Osoby przyjmujące leki powinny skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym w sprawie redukcji, czy odstawienia dotychczasowych leków.

Przykładowy jadłospis diety warzywno-owocowej:

Śniadanie:

  • sok z marchwi
  • zakwas buraczany na ciepło
  • pół grejpfruta
  • pierwsza surówka: sałata lodowa, pomidor, rzodkiewka, cebula, zielona pietruszka
  • druga surówka: kapusta czerwona, jabłko, chrzan, szczypiorek
  • gotowany brokuł przyprawiony koperkiem i oregano

Obiad:

  • szaszłyk owocowy
  • pierwsza surówka: kalarepa, marchew, jabłko, rukola, sok z cytryny
  • druga surówka: kiszony ogórek, pomidor, papryka zielona, zielona pietruszka
  • gołąbki warzywne z kapusty włoskiej, sos pomidorowy
  • kapuśniak z kapusty kiszonej
  • kompot z jabłek i suszonych śliwek lub herbata owocowa

Kolacja:

  • sok wielowarzywny
  • pierwsza surówka: cukinia z czosnkiem, ocet jabłkowy, szczypiorek
  • druga surówka: sałata masłowa, papryka czerwona, cebula biała, koperek
  • mus z jabłek i suszonych moreli